De innovatieve elementen van Mercedes-Benz DrivingAcademy

De officiële media/persberichten.
Gebruikersavatar
MercedesForum.nl/be
Berichten: 957
Lid geworden op: 05 feb 2006 13:29
Contacteer:

De innovatieve elementen van Mercedes-Benz DrivingAcademy

Berichtdoor MercedesForum.nl/be » 03 dec 2012 20:04

Afbeelding
Persbericht
Bron: Mercedes-Benz Nederland
Darren Rosheuvel doorloopt E-learning MBDA.jpg
Darren Rosheuvel doorloopt E-learning MBDA.jpg (113.88 KiB) 6279 keer bekeken

In oktober is de rijopleiding van de Mercedes-Benz DrivingAcademy (MBDA) van start gegaan. Deze gaat in veel opzichten duidelijk verder dan traditionele rijopleidingen. Zo maakt de MBDA gebruik van een Persoonlijk Risicoprofiel. Hiermee krijgt elke leerling inzicht in de persoonlijke factoren die mogelijk risico’s kunnen opleveren. Ook uniek is het gebruik van E-learning modules. Deze stellen de leerlingen in staat om kennis te maken met verschillende risicoscenario’s, zonder daarbij zelf gevaar te lopen.

De rijopleiding van de Mercedes-Benz DrivingAcademy leidt op voor het behalen van het rijbewijs. Daarbij wordt uiteraard veel aandacht besteed aan theorie- en praktijklessen. Hierbij staat een coachende lesstijl van de instructeurs centraal. Die persoonlijke coaching komt des te beter tot zijn recht omdat van alle MBDA-leerlingen een Persoonlijk Risicoprofiel wordt opgesteld. Op basis van de uitslag hiervan kunnen de instructeur en de leerling samen leerdoelen en/of verbeterpunten vaststellen. Tijdens de rijopleiding kan hier gericht aan worden gewerkt. De E-learning modules stellen leerlingen daarbij in staat om mogelijk risicovolle situaties in een veilige omgeving te ervaren.

Het Persoonlijk Risicoprofiel
Het Persoonlijke Risicoprofiel wordt opgesteld op basis van een assessment dat het risiconiveau van een beginnend bestuurder in beeld brengt. Belangrijke criteria zijn leeftijd, geslacht, rij-ervaring, houding en gedragsintenties. Deze onderwerpen komen aan bod in een online vragenlijst. Het beantwoorden van de vragen duurt circa 20 minuten. Na het invullen van de vragen ontvangt de leerling een persoonlijk rapport waarbij potentiële gevaren voor hem/haar worden benoemd. Denk aan roekeloosheid, asociaal gedrag, angst, onverantwoordelijkheid en overmoed. Het Persoonlijk Risicoprofiel geeft inzicht geeft in zijn of haar eigen risicovolle houdingen, meningen en gedragintenties. Zelfs als een leerling in staat is een auto op meesterlijke wijze te besturen, kan hij of zij door een bepaalde houding opeens risicovol rijgedrag vertonen. De test die tot het Persoonlijk Risicoprofiel leidt, is opgesteld door wetenschappers die bepaalde hoge ongevalcijfers aan specifieke persoonlijkheidstypes van vooral jonge bestuurders hebben weten te linken.

De E-learning modules
Ook de E-learning modules van de MBDA hebben een persoonlijk karakter. Er wordt stilgestaan bij aandachtspunten die voortkomen uit het Persoonlijk Risicoprofiel. De E-learning modules van de MBDA bestaan uit hightech digitale animaties. Hiermee kunnen beginnende bestuurders kennis maken met mogelijk gevaarlijke situaties uit de praktijk. Voorbeelden zijn rijden in het donker, ritten met vrienden aan boord en stress-situaties. Ook de E-learning modules zijn er gekomen op basis van analyses van veel voorkomende ongevallen. De oorzaken daarvan zoals afleiding, stress, vermoeidheid, het gebruik van alcohol/drugs en een breed scala aan emoties komen eveneens aan de orde. Het E-learning programma maakt duidelijk hoe deze factoren het rijgedrag beïnvloeden.
Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat bij 20% van alle ernstige ongevallen, jongeren betrokken zijn. Terwijl de groep beginnende bestuurders maar een klein deel uitmaakt van alle weggebruikers. Dit komt onder andere door weinig rijervaring. De E-learning modules trainen de jonge automobilisten in omstandigheden met bepaalde risicofactoren, zodat risicovolle omstandigheden hen tijdens het zelfstandig rijden niet overvallen. Daarnaast kunnen ze doelen stellen om hun passagiers en zichzelf veilig te stellen.

De juiste timing
Het Persoonlijk Risicoprofiel wordt opgesteld als de leerling al enige rijervaring tijdens de lessen heeft opgedaan. Zo kunnen de leerdoelen en verbeterpunten die daaruit voortvloeien in het vervolg van de opleiding worden geïntegreerd. Het Persoonlijk Risicoprofiel kan zowel naar de leerling én de ouders worden gestuurd. Zo kunnen ze samen over de uitkomsten discussiëren. Tijdens gezamenlijke ritten kunnen de ouders hun kind op aandachtspunten wijzen. De leerling doorloopt de E-learning modules kort voordat deze zelfstandig op weg gaat, dus voor het rijexamen of de start van 2-to-drive. Ook dit draagt bij aan een optimale voorbereiding op de praktijk.

Voorbeeldfunctie
Verkeersveiligheid is traditioneel een speerpunt van Mercedes-Benz. Dit heeft geleid tot een groot aantal baanbrekende innovaties op dat gebied. Die lijn trekt het merk nu door in de rijopleiding van de MBDA. Tessa Schrander, Operations Manager van de MBDA daarover: “Wetenschappers hebben de laatste 10-15 jaar benadrukt dat rijopleidingen breder van opzet zouden moeten zijn. Met innovatieve bestanddelen als het Persoonlijke Risicoprofiel en de E-learning modules biedt de MBDA elke leerling een hoogwaardige rijopleiding op maat met een optimale voorbereiding op de vaak weerbarstige praktijk. We hopen zo een voorbeeldfunctie te vervullen en vooral dat we hiermee een positieve bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid, niet alleen die van onze leerlingen, maar ook van andere verkeersdeelnemers. Met als doel het verminderen van het risico op verkeersongevallen zijn we dan ook van mening dat de hoeksteen van onze rijopleiding zich moet richten op hoe de persoonlijkheid van elke leerling invloed kan hebben op zijn of haar rijgedrag.”


Meer informatie over de Mercedes-Benz DrivingAcademy vindt u op:
Dit is een account van 'team MercedesForum.nl/be' om nieuwsberichten e.d. te plaatsen.
Dit account kan geen PB's ontvangen of versturen.


MercedesForum.nl/be op Twitter & Facebook

Gebruikersavatar
Lorinser sr
Moderator
Berichten: 11839
Lid geworden op: 06 sep 2006 01:03
Mercedes-Benz: W220 S55 AMG Kompressor 500 Hp
Specialisatie: Mediazaken
Locatie: achterhoek
Contacteer:

Re: De innovatieve elementen van Mercedes-Benz DrivingAcadem

Berichtdoor Lorinser sr » 03 dec 2012 20:07

Jammer dat ze allemaal bij AJAX spelen :lol:
Groetjes Richard

1: Het is nooit zo donker of het wordt wel weer licht, of het wordt nog donkerder.
2: Wacht niet met genieten tot later .... Want als later eerder komt .
Ben je te laat . :sst: