Garantie

Algemene discussie en weetjes over Mercedes-Benz.
Forumregels
Alleen Mercedes-gerelateerd, anders in offtopic
Gebruikersavatar
mr. Michel
Beheerder
Berichten: 12026
Lid geworden op: 01 mei 2007 01:10
Mercedes-Benz: W211 E240 (2003)
Specialisatie: Streng doch rechtvaardig
Locatie: Een leuk durp in Gelderland

Garantie

Berichtdoor mr. Michel » 30 jun 2010 11:40

Omdat we hier op het forum regelmatig vragen voorbij zien komen over rechten, plichten, zaken waar mensen menen recht op te hebben etc bij aankoop van een gebruikte auto heb ik wat informatie van de ANWB site geplukt en deze hier overzichtelijk ondergebracht. Dit topic beantwoord natuurlijk niet alle vragen maar kan een startpunt zijn voor mensen die ergens tegen aan lopen.

Per onderwerp heeft de ANWB nog doorklik links. Als je naar de ANWB-pagina gaat zie je per onderwerp een doorklik link met nóg meer specifieke informatie.

Het lijkt me aardig om hier wat ervaringen en/of tips/informatie (liefst die laatste) te plaatsen maar:

A) het is niet de bedoeling dit topic als schandpaal te gaan gebruiken
B) het is ook niet de bedoeling om mensen af te fikken met 'wat dom, had je maar dit... of dat... gedaan'
C) aub geen stoere praat in de geest van 'ik los dat op door met een paar bodybuilders/honkbalknuppels etc. mijn gelijk te halen'
D) ik ga hier zelf verder zo min mogelijk mijn bemoeienis in steken want dit is mijn vakgebied niet en ik wil geen verkeerde indrukken wekken door kreten of standpunten.
E) als je wat toevoegt doe dat dan aub mét bronvermelding. Je koopt letterlijk weinig voor kretologie in de sfeer van 'ik heb gehoord dat' of 'volgens mij moet je....'

Hopelijk kunnen we op deze wijze een informatief verhaal samenstellen waar iedereen zijn/haar voordeel mee kan doen :goedzo:

Veel plezier.

Michel
Waar geen wil is, is een uitweg

Gebruikersavatar
mr. Michel
Beheerder
Berichten: 12026
Lid geworden op: 01 mei 2007 01:10
Mercedes-Benz: W211 E240 (2003)
Specialisatie: Streng doch rechtvaardig
Locatie: Een leuk durp in Gelderland

Re: Garantie

Berichtdoor mr. Michel » 30 jun 2010 11:40

Garantie:

Op uw nieuw gekochte auto wordt een garantie gegeven. Wat betekent zo'n garantie nu eigenlijk? Als bijvoorbeeld na afloop van de termijn de kilometerteller het begeeft, moet u dan zelf de reparatie betalen of kunt u nog iets verwachten van de importeur of verkoper? En hoe zit het met de garantie op een gebruikte auto?
Garantie: wat betekent dat?


Op een nieuwe auto, en in sommige gevallen ook op een gebruikte auto, wordt garantie door de fabrikant, de importeur of de verkoper gegeven.

Garantie wil zeggen dat de garantieverlener instaat voor de afwezigheid van (bepaalde) gebreken. Garantie wordt dan ook vaak gezien als een waarborg voor kwaliteit.

Het voordeel van garantie is dat als de auto een mankement vertoont, u niet hoeft te bewijzen dat het mankement niet uw fout is. De garantieverlener moet het mankement herstellen. Als hij denkt dat het mankement door onjuist gebruik is ontstaan, moet hij daarvan het bewijs leveren.

Schriftelijke garantie

Het is gebruikelijk de garantie schriftelijk vast te leggen in een garantiebewijs. Mondelinge toezeggingen komen ook voor. Als de verkoper mondelinge garantie geeft, is het belangrijk dat u dat ook later kunt bewijzen. Dit kan bijvoorbeeld door iemand mee te nemen bij het maken van de afspraken, die later kan getuigen. Een garantie op schrift is beter, want makkelijker te bewijzen. Vraag dus naar een schriftelijke garantie.
Garantie nieuwe auto

Bij een nieuwe auto wordt fabrieks- of importeursgarantie gegeven, meestal voor een aantal jaar. Dit verschilt per merk. Heeft de auto binnen de garantietermijn een mankement, dan wordt dit op kosten van de garantieverlener verholpen.

In de garantie staat hoe u moet handelen bij een mankement. Het gebrek moet natuurlijk wel onder de garantie vallen en u zult zich moeten houden aan de garantievoorwaarden, bijvoorbeeld uw klacht tijdig melden na ontdekking. Soms is het nodig naar een andere dealer te gaan voor een spoedreparatie. Dan is het verstandig om ook de verkoper hiervan op de hoogte te stellen.

In sommige bepalingen is nog de verplichting opgenomen dat u verplicht bent alle reparaties en onderhoudsbeurten te laten uitvoeren door een merkdealer of garage. Zo niet, dan zou de garantie vervallen. Dit mag nu niet meer. Wanneer u tijdens de garantieperiode onderhouds- en reparatiewerkzaamheden door een niet merkdealer of -garage heeft laten uitvoeren, mag de fabrikant of importeur u geen garantie weigeren. De enige eis die nog gesteld mag worden is dat de werkzaamheden vakkundig en volgens de voorschriften van de fabrikant zijn uitgevoerd. Ga wel voor iedere garantieclaim zo snel mogelijk terug naar de verkopende garage.

Als er een fabrieks- of importeursgarantie is verleend en de auto wordt binnen de garantieperiode doorverkocht, dan kan de tweede koper in de regel ook van deze garantie profiteren. Lees er de garantievoorwaarden op na.

Ontstaat er een onverwacht mankement vlak na de garantietermijn, dan kunt u vaak een beroep doen op de verkoper. Deze moet u dan aanspreken omdat hij een auto heeft geleverd met een gebrek dat u als koper niet hoefde te verwachten.
Let op: u kunt hiervoor niet bij een andere garage terecht, noch rechtstreeks bij de importeur!

Garantie gebruikte auto

Meestal wordt ook op gebruikte auto’s garantie gegeven. Dit is de BOVAG-garantie als u de auto bij een BOVAG-bedrijf koopt. Zie hieronder.
Koopt u van een niet BOVAG-garage, dan zijn vaak eigen voorwaarden van toepassing. Dit kan soms een zeer beperkte garantie zijn, bijvoorbeeld alleen op het 'draaiend gedeelte'. Informeer altijd naar garantie en lees de koopovereenkomst goed door, met name de 'kleine lettertjes'!
Bij koop van een particulier hebt u meestal geen garantie op de auto, tenzij er nog fabrieks- of importeursgarantie op zit. Toch is een garantie dan ook mogelijk via Autotrust.

Bij een defect aan de auto dat onder de garantie valt, moet u zich wenden tot de verkoper. De verkoper dient het mankement op zijn kosten te verhelpen. Anders is het als het mankement zou zijnontstaan door een onjuist gebruik. Ontstaat het gebrek binnen de garantietermijn, dan moet de verkoper dit onjuiste gebruik bewijzen.

Geen garantie wil overigens niet zeggen dat u geen rechten meer heeft. Als de garantietermijn is verlopen of het mankement valt niet onder de garantie, dan kunt u mogelijk toch de verkoper aanspreken. Deze moet u dan aanspreken omdat hij een auto heeft geleverd met een gebrek dat u als koper niet hoefde te verwachten.
Let op: u kunt hiervoor niet bij een andere garage terecht.

BOVAG-garantie

Als koper krijgt u standaard zes maanden BOVAG-garantie op occasions vanaf € 4.500,- of vanaf 35% van de cataloguswaarde. Als de verkoper wil afzien van het verlenen van BOVAG-garantie, dan moet dit uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen met de koper. Let daarop bij het sluiten van de koop. Sinds 1 november 1998 is voor personenauto's het BOVAG-garantiebewijs gekoppeld aan de Nationale Auto Pas: de zogenaamde BOVAG-garantiepas. Bij koop van een gebruikte auto boven deze grens moet deze pas worden afgegeven.
Geen garantie, toch rechten

De garantiebepalingen mogen de rechten die de wet u geeft als consument, niet beperken of uitsluiten. Dit betekent dat niet altijd al uw rechten zijn verspeeld. Ook niet als de garantietermijn is verlopen of als een bepaald mankement niet onder de garantie valt. En zelfs niet als er helemaal geen garantie is verleend. De wet bepaalt namelijk dat de verkoper verplicht is u een auto te leveren, zoals u deze mocht verwachten. Als aan u een ondeugdelijke auto (nieuw of gebruikt) is geleverd, kunt u de verkoper aanspreken op grond van de koopovereenkomst. Daar zitten bij een gebruikte auto wel wat haken en ogen aan, want hoe ouder de auto is, hoe meer onderzoek een koper moet doen en hoe minder hij mag verwachten.
Let op: u kunt hiervoor niet bij een andere garage terecht!

Garantie op onderhoud en reparatie

Een BOVAG-bedrijf geeft u garantie van drie maanden op onderhoud en reparatie en de daarbij gebruikte materialen. Ook een bedrijf dat is aangesloten bij de FOCWA geeft garantie op de uitgevoerde werkzaamheden.

Laat u uw auto repareren bij een bedrijf dat niet bij een van de twee organisaties is aangesloten, dan is het maar de vraag of u garantie op de reparatie krijgt. Zorg er wel voor dat als garantie wordt gegeven, dit zwart op wit komt te staan.

Gebreken die na afloop van de garantietermijn ontstaan, vallen strikt genomen niet onder die garantie. Maar dat betekent niet dat u dan geen rechten meer heeft. De garage is namelijk verplicht de reparatie of onderhoudsbeurt goed uit te voeren. Is dit niet het geval, dan kunt u de garage daar toch op aanspreken. U zult dan moeten bewijzen dat de reparatie of beurt niet deugdelijk is uitgevoerd. Dit geldt ook als de eerste reparatie op grond van garantie is gedaan en hetzelfde gebrek zich na afloop van de garantietermijn weer voordoet. Als dit heel kort na de garantieperiode is, wordt ervan uitgegaan dat de reparatie of onderhoudsbeurt niet afdoende is geweest. Is de periode langer, dan zult u dit moeten bewijzen.

Bron
Waar geen wil is, is een uitweg

Gebruikersavatar
Sanoss
Berichten: 4278
Lid geworden op: 21 mei 2007 12:06
Mercedes-Benz: S124 E250

Re: Garantie

Berichtdoor Sanoss » 30 jun 2010 11:52

Dat weet toch iedereen ..... :lol: :lol:
Gr. Sander

Gebruikersavatar
mr. Michel
Beheerder
Berichten: 12026
Lid geworden op: 01 mei 2007 01:10
Mercedes-Benz: W211 E240 (2003)
Specialisatie: Streng doch rechtvaardig
Locatie: Een leuk durp in Gelderland

Re: Garantie

Berichtdoor mr. Michel » 30 jun 2010 11:57

Sanoss schreef:Dat weet toch iedereen ..... :lol: :lol:


Echt ? 8-)

Overigens: om het overzichtelijk te houden zal ik periodiek de mod-bezem door dit topic halen om te voorkomen dat je elke keer tig pagina's moet gaan doorworstelen om je informatie te krijgen :)

Warning: Dat is géén uitnodiging om het maar vol te kwaken met nonsens ;)
Waar geen wil is, is een uitweg

René
Berichten: 8265
Lid geworden op: 04 mei 2008 22:22
Mercedes-Benz: S204 C220 CDI BE 2010
Specialisatie: ik heb 2 linkerhanden
Locatie: Monster
Contacteer:

Re: Garantie

Berichtdoor René » 30 jun 2010 12:37

Sanoss schreef:Dat weet toch iedereen ..... :lol: :lol:

Was dat maar waar!!! :sst:

Goed topic Michel. :goedzo:
***Sterren stralen overal***

Logboek van mijn S210

Gebruikersavatar
Frits
Berichten: 3032
Lid geworden op: 05 apr 2006 17:46
Mercedes-Benz: CLS350 CDI Shooting Break
Specialisatie: W126/140 + LPG
Locatie: Ouderkerk

Re: Garantie

Berichtdoor Frits » 30 jun 2010 18:12

Nou, hier komt ie dan als ervaring (als dit niet de bedoeling is dan hoor ik het wel)............... :)

C215 van 2004 gekocht bij de occasion outlet van Stern in Amersfoort waarbij door betaling van 695 euro een half jaar Bovag garantie is bijgekocht. Ondertussen zijn een ABC veerpoot, een hydraulische pulsatiedemper en een ruitewissermotor zonder probleem onder garantie vervangen en is het ABC systeem gecalibreerd. Totale waarde ca. 2200 euro, ik ben dus :) :) :) :)

Frits
Het leven is te kort om te lang in dezelfde auto te rijden

Verwijderd13263
Berichten: 5521
Lid geworden op: 24 apr 2010 22:08

Re: Garantie

Berichtdoor Verwijderd13263 » 30 jun 2010 22:21

Goed dat iemand hier een keer werk van maakt, maar als ik een suggestie mag doen; garantiebepalingen Daimler-Benz er gelijk bij zetten :owja:

Kom op hoor mr. Michel, jouw vakgebied en dan quote je de ANWB rechtshulp pagina :P Iets zegt me dat jouw kennis wel "wat" verder reikt dan van de juridische medewerkers van dezelfde faal-vereniging die heeft bijgedragen aan het onzalige plan dat kilometerheffing heet!

Mijn twee favoriete toverwoorden in klachtenbrieven (en daar heb ik er al wat van geschreven); REDELIJKHEID en BILLIJKHEID :twisted:
Dit account is op verzoek van de gebruiker zelf permanent verwijderd.

Gebruikersavatar
mr. Michel
Beheerder
Berichten: 12026
Lid geworden op: 01 mei 2007 01:10
Mercedes-Benz: W211 E240 (2003)
Specialisatie: Streng doch rechtvaardig
Locatie: Een leuk durp in Gelderland

Re: Garantie

Berichtdoor mr. Michel » 30 jun 2010 22:38

larskS203 schreef:Kom op hoor mr. Michel, jouw vakgebied en dan quote je de ANWB rechtshulp pagina :P [b]Iets zegt me dat jouw kennis wel "wat" verder reikt dan van de juridische medewerkers van


Dat doet mijn kennis ook wel tot op zekere hoogte. Het lijkt me niet verstandig om mijzelf als autoriteit te presenteren terwijl ik dat niet ben. (Dat is wel zo voor andere vakgebieden maar die liggen buiten dit bereik)

Ik zal dus ook niet (zoveel) adviseren, het gevaar is dat je een situatie krijgt waarin men zegt 'ja maar hij zei dat ....' met alle consequenties van dien (of een blauw oog op een meeting :S ). Je zult me dus wellicht vaker horen zeggen dat dit advocatenwerk is dan dat er to the point iets wordt aangeraden. Schoenmaker, blijf bij je leest.

Door hiermee voorzichtig om te gaan voorkom je verwarring.

Nog een mooi woord voor je klachtenbrieven : conformiteitsbeginsel (de basis van ons consumentenrecht na dat de wettelijke- of fabrieks garantie afgelopen is).
Waar geen wil is, is een uitweg

Verwijderd13263
Berichten: 5521
Lid geworden op: 24 apr 2010 22:08

Re: Garantie

Berichtdoor Verwijderd13263 » 30 jun 2010 22:43

Daar had mijn ex-vriendin het ook heel vaak over... maar goed die studeerde dan ook rechten :P

Afijn, rechtenstudente of niet, ik mocht mooi al haar klachtenbrieven enz. schrijven... zal wel met m'n voormalige beroep te maken hebben :sst:
Dit account is op verzoek van de gebruiker zelf permanent verwijderd.

Gebruikersavatar
C200CDI
Berichten: 315
Lid geworden op: 21 okt 2006 17:02
Mercedes-Benz: '03 C200 CDI S203 CLASS

Re: Garantie

Berichtdoor C200CDI » 02 jul 2010 09:57

Of je vermeld er altijd bij;

"Aan deze tekst en of uitspraken kunnen geen rechten worden ontleent"
Ich hab schwein gehabt, und fahre Mercedes !!!!

Es war nur ein stein, Einstein

Verwijderd13263
Berichten: 5521
Lid geworden op: 24 apr 2010 22:08

Re: Garantie

Berichtdoor Verwijderd13263 » 02 jul 2010 10:05

Goeie!
Dit account is op verzoek van de gebruiker zelf permanent verwijderd.

Gebruikersavatar
Henk51
Berichten: 903
Lid geworden op: 03 apr 2010 19:16
Mercedes-Benz: (W201)190E 1.8 Class (17-3-1993)
Specialisatie: rustig maar vlot rijden
Locatie: onder Breda (Z.W.-Brabant)

Re: Garantie

Berichtdoor Henk51 » 26 aug 2010 00:29

Ik lees dit een beetje laat, maar wil toch reageren;

Ik ben in 2009 met een W201 1.8 gaan proefrijden, en heb de MB na korte tijd gekocht bij een banden firma met een half jaar Bovag garantie, op de motor en aandrijving.
Er werd olie verversd, en een APK keuring er bij.

Ik heb veel kleine probleempjes gehad, waaronder ook lekkage in de koffer. Daar ik info had dat er wel meer lekkage was bij het W201 type, hebben ze mijn achterruit verwijderd en opnieuw ingekit.
Dit noem ik extra service,omdat dit niet bij de garantie hoorde.
Wel heb ik heel lang een afslaande motor gehad, wat niet op te lossen viel door de verkoper, en daarom dit extra klusje niet berekend werd, denk ik. Dus ik heb geboft met de Bovag garantie van deze bandenfirma.

Gebruikersavatar
mj-man
MBCN-lid
MBCN-lid
Berichten: 574
Lid geworden op: 16 okt 2007 15:54
Mercedes-Benz: R129 W203 R170 W169
Locatie: hellevoetsluis

Re: Garantie

Berichtdoor mj-man » 14 sep 2010 14:14

ik heb één ding geleerd over garantie en dat is dat je van te voren weet dat je betaald, maar niet of je het ooit krijgt. Vooral de PON dealers hebben wat dit betreft een slechte reputatie, maar ook van mercedes heb ik weleens verhalen gehoord. Eén ding waar ik iedereen dus op kan wijzen is om helder te krijgen van wie je de auto koopt, en wie je dus de garantie levert. Is dit je dealer, de importeur of misschien zelfs de fabrikant in duitsland?

Zolang dealers zich hierachter blijven verschuilen stelt garantie niet zoveel voor want je krijgt het toch niet (of alleen na zeer veel moeite en chagrijn).

Gebruikersavatar
ingmar
Donateur
Berichten: 3935
Lid geworden op: 13 jun 2006 23:08
Mercedes-Benz: S210 E 320 CDI 2001 DKB 601 207D
Specialisatie: W210 Algemeen + PPO
Locatie: Amsterdam

Re: Garantie

Berichtdoor ingmar » 14 sep 2010 15:53

mj-man schreef:ik heb één ding geleerd over garantie en dat is dat je van te voren weet dat je betaald, maar niet of je het ooit krijgt.

Precies!
En dan nog die bedrijven die je een extra garantie aanbieden dat je niet hoeft te zeuren als je wat hebt na de fabrieksgarantie, marketingtechnisch een leuke truc om aan jou nog een keer te verdienen waar je al recht op hebt. De bekende sigaar uit eigen doos.

Heb ooit ook een auto gekocht met Bovag, problemen met de motor(koprevisie na 4000 Km)...na veel 5 en en zessen en getouwtrek uiteindelijk mijn recht behaald...de bovag staat naar mijn mening toch wel heel veel aan de zijde van de garagist.
Grtz,
Ingmar
Mijn "Nieuwe "/"Groene" E W210 E300 TD en Auto van de maand augustus 2009
S210 MkII E320 Designo de nieuwste aanwinst.

Gebruikersavatar
A-drie
Berichten: 7403
Lid geworden op: 27 okt 2007 17:01
Mercedes-Benz: Toyota Prius
Specialisatie: Algemeen
Locatie: kaatsheuvel
Contacteer:

Re: Garantie

Berichtdoor A-drie » 14 sep 2010 16:58

wiens brood men eet, diens taal men spreekt....
tips worden gegeven op basis van hoe ik zelf te werk zou gaan en afgaande op de gegeven klacht-omschrijvingen(en zijn geen waterdicht oplossing)

*** Adrie is 18 februari 2011 overleden ***
*** condoleance-onderwep (klik) ***