Waarschuwing voor oplichting

Algemene discussie en weetjes over Mercedes-Benz.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
David_O
Berichten: 1135
Lid geworden op: 18 jul 2017 22:44
Mercedes-Benz: S204 C200K Avantgarde

11 mei 2020 22:00

Een familielid van mij waarschuwt een ieder bij deze voor (poging tot) oplichting met (o.a.) klassieke automobielen, waaronder Mercedes Benz en Porsche:
Christiaan S. schreef: “Dr. Dirk Jansen” biedt middels advertenties in o.a. het Financieele Dagblad, De Telegraaf en diverse lokale nieuwssites zoals Oosterhout Nieuws en Roosendaal Nieuws (in dit geval) een Mercedes-Benz 190 SL uit 1956 aan:

Advertentie Telegraaf Media Groep
Advertentie Telegraaf Media Groep
190 SL - Advertentie Speurders.jpg (15.37 KiB) 1137 keer bekeken
Advertentie FD 30-04-2020
Advertentie FD 30-04-2020
190 SL - Advertentie FD 30-04-2020.jpg (34.18 KiB) 1137 keer bekeken

De Groninger Internet Courant heeft er zelfs een (ingezonden?) artikel aan gewijd:
https://www.gic.nl/inbeeld/mobiliteit-i ... van-dromen

Na het sturen van een e-mail naar bovengenoemd e-mailadres wordt er contact opgenomen door de in het Duits e-mailende “tandarts” “Dr. Arne Jukka”, die aangeeft dat zijn “ex-zwager” “Dr. Dirk Jansen” deze advertentie op zijn verzoek heeft geplaatst. Uitgebreid geeft Jukka (voorheen Duitser, nu woonachtig in Finland) in zijn e-mailcorrespondentie inzage in zijn privé situatie over de reden van verkoop van de 190 SL. De vertaling uit het Duits is onderaan dit bericht te lezen. Jukka onderschrijft zijn verhaal over de 190 SL met bijna 20 foto’s. Een foto als voorbeeld:

De 190 SL 1956 in kwestie
De 190 SL 1956 in kwestie
DSNG94829 (7).jpg (126.57 KiB) 1137 keer bekeken

Vanwege de afstand – maar in deze situatie ook het Corona-virus – stelt Jukka voor op zijn kosten de 190 SL middels een ‘treuhandservice’ (een escrow service, waarbij de betaling via een derde partij loopt) aan te kopen en over te dragen. Jukka heeft het grootste vertrouwen in deze treuhandservice, “Ahmatrans KY International” genaamd (www.ahmatrans.eu), die behalve de betaling ook een aankoopkeuring, het transport naar Nederland en de tenaamstelling verzorgt.

Na de toezegging de 190 SL te kopen, verzoekt Jukka om een kopie van het paspoort van de koper om Ahmatrans alles in orde te laten maken alsmede diverse andere gegevens van de koper om de koop en het transport af te wikkelen. Aangezien alles zeer waarheidsgetrouw over kwam en Jukka een kopie van zijn paspoort en een gedeelte van de (op zijn naam gestelde) ‘Kraftfahrzeugbrief’ (kentekenbewijs deel 1) toestuurt, heb ik een scan van mijn paspoort aan Jukka toegestuurd.

Een zoektocht op Google naar ‘dr. Arne Jukka’ leverde geen resultaten op. De informatie op de website van Ahmatrans was volledig en zag er op zich goed uit, echter was het de combinatie van ‘dr. Arne Jukka’ en ‘Ahmatrans’ die mij via Google op een Duits Porsche forum bracht en waarbij in de comments gewaarschuwd werd voor de activiteiten van Jukka en Ahmatrans (zij het in dat geval met betrekking tot een Porsche 911 (930) Cabrio uit 1988):
http://www.teil-der-maschine.de/porsche ... sarenka-3/

De Duitse Porsche website beschrijft de werkwijze van deze (naar hun verwachting Oost-Europese) fraudeurs, waarbij namen, adressen, autopapieren, taxatieverslagen en … paspoorten (!) vervalst worden en uiteraard de (oneigenlijk verkregen?) foto’s van de aangeboden auto’s.

De activiteiten van deze oplichter(s) vinden plaats onder meerdere pseudoniemen, de meest bekende zijn Dr. Sarenka of Nuuk Sarenka; Marek Rikerssen. Ook voor de transport- en escrow bedrijven zijn (naast eerdergenoemde Ahmatrans) pseudoniemen en zelfs complete websites: cora-logistics.com; manfreight-cargo.com.

Moraal van het verhaal:
Ik ben zelf gelukkig nog tijdig tot inkeer gekomen, maar zij beschikken nu wel over een gelegaliseerde kopie van mijn paspoort (paspoort nummer **686R***), wat mij uiteraard niet vrolijk stemt. Ik heb hiervan melding gemaakt bij de politie. Voor u: wees gewaarschuwd voor hun nieuwe streken! En mocht mijn naam/paspoort (al dan niet vervalst) opduiken of heeft u vermoedens dat het mijn paspoort betreft, zou u dan zo vriendelijk willen zijn mij dit te melden en ga nergens op in!

Vriendelijke groet, Christiaan S.
De e-mail van Dr. Arne Jukka in reactie op de e-mail naar Dr. Dirk Jansen:
Arne Jukka schreef: Hallo,

Mijn ex-zwager heeft voor mij reclame gemaakt voor de advertentie in de krant en op internetplatforms, dus mijn excuses als hij uw oproepen niet heeft beantwoord, ik zal u ook mijn persoonlijke telefoonnummer geven zodat we rechtstreeks aan de telefoon kunnen spreken.

Dus terug naar het voertuig .. Ik heb het voertuig in Duitsland gekocht en het heeft Duitse documenten, zodat het voertuig op elk moment in Duitsland kan worden geregistreerd zonder extra kosten. Het voertuig wordt ter goedkeuring overhandigd met alle benodigde documenten (kentekenbewijs deel I / II - TÜV / AU). Vanwege een eventuele keuring en eventuele gelijktijdige afhaling staat het voertuig in Sevettijärvi, Finland, ophalen heeft de voorkeur.

Ik werkte in Duitsland (als tandarts) en ik ben 15 jaar getrouwd in Duitsland, gedurende welke tijd ik het voertuig heb gekocht. Ik kom uit Sevettijärvi, Finland en na mijn scheiding ben ik nu terug in Sevettijärvi en ben teruggekeerd naar huis en heb de auto meegenomen. Hier in Sevettijärvi heb ik dit voertuig niet nodig en ik gebruik dit voertuig niet meer. Omdat ik geen belasting wil betalen omdat ik het voertuig niet gebruik, heb ik besloten het te verkopen. Bovendien brengt het voertuig na mijn scheiding alleen maar pijnlijke herinneringen met zich mee, dus het voertuig moet gaan. Ik hoop dat u mijn situatie begrijpt en ook de reden voor de beste prijs.

Als een reis naar Finland niet mogelijk is, kan levering binnen Duitsland gratis worden georganiseerd, de levering duurt ongeveer 5 dagen. en u kunt het voertuig zien en besturen voordat u ervoor betaalt, dat wordt gegarandeerd door een Duits verkoopcontract.

Ik stuur de foto's van het voertuig mee.

Met vriendelijke groet,
Bovenstaande tekst is een vertaling vanuit het Duits naar het Nederlands, de tekst in het Duits is hier te vinden:
http://www.teil-der-maschine.de/porsche ... sarenka-1/
Laatst gewijzigd door David_O op 11 mei 2020 22:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Fans van Benz - S204 C200K Avantgarde '09
Gebruikersavatar
Marco
Forum Held
Berichten: 7674
Lid geworden op: 05 apr 2006 12:27
Mercedes-Benz: ㉦ S211 Exyz 2004
Specialisatie: 3D Engineering softw. consult
Locatie: 078
Contacteer:

11 mei 2020 22:07

En nog steeds snap ik NIET dat er mensen zijn die dan zo vanaf een paar foto's daadwerkelijk geld over maken zonder de auto (of wat dan ook) in het echt gezien te hebben... In de high-end stereo apparatuur zie je dit soort dingen ook voorvallen...
Ik vind het eigenlijk net als stemmen op Trump: dan verdien je het eigenlijk ook wel een beetje...
Gr. Marco * 00\=i=/00
-/-
x=6-4 | y=x*2 | z=(x*y)-(x+x)*x
Cilinderindex: x+y | Prestatie-index: y | Verbruiksindex: x*y | Probleemindex: z
Gebruikersavatar
David_O
Berichten: 1135
Lid geworden op: 18 jul 2017 22:44
Mercedes-Benz: S204 C200K Avantgarde

11 mei 2020 22:17

Marco schreef: 11 mei 2020 22:07 En nog steeds snap ik NIET dat er mensen zijn die dan zo vanaf een paar foto's daadwerkelijk geld over maken zonder de auto (of wat dan ook) in het echt gezien te hebben... In de high-end stereo apparatuur zie je dit soort dingen ook voorvallen...
Ik vind het eigenlijk net als stemmen op Trump: dan verdien je het eigenlijk ook wel een beetje...
Ik begrijp je punt, maar er is geen geld over gemaakt. Dat zou ook nooit gebeurd zijn.
Fans van Benz - S204 C200K Avantgarde '09
1967
Berichten: 420
Lid geworden op: 20 feb 2017 13:45
Mercedes-Benz: op zoek naar een mooie bolhoed uit de jaren 60 :)
Specialisatie: turbo-tuning, laswerk, draaien

11 mei 2020 22:24

Wat ik dan niet begrijp voro dat je ene kopie van je paspoort geeft vraag je toch al lang van te voren een telefoonnummer,
Zo ongeveer de hele wereld belt tegenwoordig met smartphones, Heb meerdere auto,s ongezien in het buitenland gekocht,
zo makkelijk om als je iemand aan de lijn hebt om even een foto te vragen van bijvoorbeeld dhet gezicht van degene waar je de auto van koopt met daarop in het huidige tijd, datum en een woord wat die in zijn taal zeker niet kent zoals "apenkool"" op te laten schrijven, en daar een foto van te laten sturen, die je toch binen luttele tijd moet kunen ontvangen, als ging dat om auto,s in Japan van max 6000euro, Voor 52.000 euro vraagprijs was ik toch eerst in persoon gaan kijken, echt nog wel ergens een vlucht te boeken met een mondkapje voor...
Gebruikersavatar
David_O
Berichten: 1135
Lid geworden op: 18 jul 2017 22:44
Mercedes-Benz: S204 C200K Avantgarde

11 mei 2020 22:45

Onderdeel van het verhaal was dat de auto getransporteerd zou worden naar NL en dat je hier de auto zou kunnen bekijken, proefrijden, laten keuren, etc en er - indien gewenst - vanaf zou kunnen zien. Proefrit aan huis zeg maar. Pas daarna zou er sprake zijn van betaling. Uiteraard "to good to be true", maar toen lag die kopie van het paspoort er al.

Uit de informatie van de Duitse Porsche website maak ik ook op dat de oplichters met opzet een meer 'offline' aanpak hanteren en daarmee een publiek (proberen te) bereiken wat gewoon wat minder handig is op/met internet, met smartphones, etc.
Fans van Benz - S204 C200K Avantgarde '09
Gebruikersavatar
Marco
Forum Held
Berichten: 7674
Lid geworden op: 05 apr 2006 12:27
Mercedes-Benz: ㉦ S211 Exyz 2004
Specialisatie: 3D Engineering softw. consult
Locatie: 078
Contacteer:

11 mei 2020 23:43

David_O schreef: 11 mei 2020 22:17 Ik begrijp je punt, maar er is geen geld over gemaakt. Dat zou ook nooit gebeurd zijn.
Dat snap ik, mijn reactie was ook niet persoonlijk bedoeld maar meer algemeen, want het gebeurt dus wel dan men er in trapt, anders zou er geen zwendel van deze aart bestaan...
Gr. Marco * 00\=i=/00
-/-
x=6-4 | y=x*2 | z=(x*y)-(x+x)*x
Cilinderindex: x+y | Prestatie-index: y | Verbruiksindex: x*y | Probleemindex: z
Edwin.d
Berichten: 40
Lid geworden op: 26 okt 2018 19:50

14 mei 2020 21:31

Een gewezen collega op het week is in een gelijkaardige val getrapt.

Via een zoekertjes site een auto gekocht in Duitsland. Het geld moest overgemaakt worden op een rekening van de zoekertjes site,
De auto werd ingevoerd en voor de deur geleverd door de verkoper. Als alles in orde was moest je aan de ' zoekertjessite" laten weten dat het geld mocht doorgestort worden aan de verkoper.

De auto werd nooit geleverd, Het geld heeft hij ook niet terug gezien.

Mvg
Plaats reactie