W202 TCT koelsysteem als vervanger voor reguliere airco?

Voor technische vragen over Mercedes-Benz.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
DeMegens
Berichten: 1130
Lid geworden op: 29 sep 2010 23:42
Mercedes-Benz: W639 Vito 120CDI & W163 400CDI
Specialisatie: Morsen
Locatie: Brabant

16 mei 2011 17:05

Beste forumleden,

ik heb een w202, een classic uitvoering zonder airco. Ik ben heel tevreden met deze auto, en ben ook niet van plan deze weg te gaan doen, maar het enige wat ik er eigenlijk echt aan mis is een airco.

Nu wil ik een airco in gaan bouwen in mijn auto, en ben ik een beetje rond aan het kijken of ik ergens een complete installatie kan kopen, maar nu kwam ik dit tegen: http://www.top-cool.nl/index.php?page=s ... &Itemid=56

Ik ben benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft, en wat jullie er van denken. Lijkt het systeem je iets, of adviseren jullie om een reguliere mercedes airco in te bouwen?
Als iemand nog tips heeft over het inbouwen van een airco, of over de aanschaf ervan zijn deze altijd welkom!
Dit is de eerste keer dat ik een airco ga inbouwen, dus alle adviezen zijn meer als welkom!

Mocht er iemand een compleet systeem aan te bieden hebben kun je me natuurlijk ook altijd een pb sturen.

DeMegens.
Gebruikersavatar
boneheadxxl
Berichten: 291
Lid geworden op: 28 aug 2007 23:18
Mercedes-Benz: W210 300 TD 1998 elegance

16 mei 2011 21:05

Ik ken het systeem niet, maar ik ken de techniek wel. Het is de zogenaamde peltier techniek, en wordt veel in elektrische koelboxen gebruikt. Het koelvermogen van die dingen is beperkt. In een koelbox lukt het nog om gekoelde dranken koel te houden voor een dag, maart actief koelen (warme dranken koud maken) is er niet echt bij.
Ze schrijven op de website dat het opgenomen vermogen 20 ampère is. Met een accuspanning van 12 volt geeft dit een wattage van 240 watt. Dus het koelvermogen is dan, bij 100% efficiëntie 240 watt. Omgerekend in BTU (vermogens van airco's worden aangegeven in btu) 818 BTU.
Even Googlen op auto airco's levert op dat een airco tussen de 6.000 - 60.000 BTU kan hebben. Laten we aannemen dat onze auto's, door het matige warme klimaat zo'n 10.000 btu heeft, dan kom je een factor 12 te kort ( en ik denk dat ik het conservatief inschat) Dus, om een auto af te koelen, die in de zon gestaan heeft, zal een flinke onderneming worden voor de airco.
Gebruikersavatar
DeMegens
Berichten: 1130
Lid geworden op: 29 sep 2010 23:42
Mercedes-Benz: W639 Vito 120CDI & W163 400CDI
Specialisatie: Morsen
Locatie: Brabant

08 jun 2011 11:44

Hartelijk bedankt voor je info en je mening!
Ik had zelf al wat zitten zoeken op het web maar kwam er niet helemaal uit hoeveel vermogen ik nu nodig had om te koelen. Het leek me al wel een beetje te mooi om waar te zijn, maar dat is nu zeker bevestigd. Ik heb zelf ook zo'n koelboxje met zo'n elementje dr in, maar dat is ook 3x niks vind ik. Het zal dan waarschijnlijk dus toch een originele airco worden, dan weet ik ook eigenlijk zeker dat ik genoeg vermogen heb om te koelen. Mijn auto staat ook regelmatig buiten, en met die lekker hete zon dr op in de zomer moet er dan heel wat gekoeld worden.

Ik had de mensen van dat bedrijf een mailtje gestuurd met de vraag wat ik nodig zou hebben om het een beetje goed koel te kunnen krijgen, en wat het dan ging kosten etc. maar daar hebben ze nooit op gereageerd. Ik heb ook een formuliertje op hun site ingevuld met hetzelfde, maar daar hadden ze denk ik ook weinig zin in om op te reageren. Ze bekijken het maar mooi met hun spullen, als ze potentiele klanten nog niet eens te woord willen staan dan zal de rest wel navenant zijn denk ik.

Bedankt voor je reachtie nogmaals:)
Plaats reactie